Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

“Dikkat eksikliği nedir?” sorusunun bilimsel karşılığını bilmeden “çocuğumda dikkat eksikliği var” diyen ailelere sıkça rastlıyoruz.

Çocuğunuz için veya kendiniz için tahmin üzerine “hiperaktif” teşhisi koymak doğru değildir! Çocuklarda öğrenme güçlüğüne sebep olan, çeşitli problemleri beraberinde getiren dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile ilgili bilgileri paylaşalım.

DEHB (DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU) NEDİR?

Aşırı hareketlilik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, dürtüsellik (impulsivite) şeklinde açığa çıkan psikiyatrik sorunlardan biridir. DEHB, kişiyi ömür boyu takip edebilecek bir hastalık olduğu gibi çocuklarda daha sık gözlemlenir ve yaş ilerledikçe -genellikle- belirtilerini kaybeder. Çocuk yaşlarda başlayan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocuğun ömür boyu yaşam kalitesini etkileyebilecek güçte bir problemdir ve muhakkak teşhis/tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG)’nün bir alt tipidir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

  •       Dış seslerden veya önemsiz faktörlerden etkilenip asıl meşgul olunan işten kopmak
  •       Sık sık hata yapmak ve dalgınlık şeklinde gözlemlenen sakarlıklar yapmak
  •       Konsantrasyon gerektiren oyun veya aktivitelerde başarısız olmak
  •       Oyun ve işler arasında hızlı geçişler yapmak; biri bitmeden diğerine atlamak
  •       Sohbet esnasında başka şeyler hayal edip karşıdakini adeta duymamak, anlatılanları akılda tutamamak
  •       Unutkanlık
  •       Görev ve sorumlulukları sürekli ertelemek

şeklinde görülen davranışlar dikkat eksikliği belirtileri olarak değerlendirilebilir.

Anlaşılacağı üzere söz konusu problem bir bir davranış problemi olarak değerlendirilemez. Tıp dünyasının ve psikiyatrinin üzerinde çalımalarını yoğunlaştırdığı kökeninde nörolojik etkenlerin yattığı bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Çocuk ve aile için son derece zorlu ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu süreci en az hasarla atlatabilmek için muhakkak uzman yardımına başvurulması gerekmektedir. Sizin en değerli varlığınız evladınız. Emin olun o da bu sorunları yaşamak ve size yaşatmaktan dolayı çok ama çok üzgündür. Vakit kaybetmeden en kısa sürede harekete geçmelisiniz.

 

Kaynak: Psikolog Meryem Erdem